SMK sa obáva centralizácie školstva, pre ministra chystá petíciu

18.02.2013 Bratislava

Bratislava 18. februára (TASR) - Strana maďarskej komunity (SMK) dnešným dňom spúšťa petičnú akciu, ktorej cieľom je upozorniť ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) na nesúhlas verejnosti s prípadnou centralizáciou školstva. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda SMK József Berényi.

"Chceme nazbierať čo najviac podpisov a odovzdať to ministrovi školstva, aby videl a vedel, že tu nie je celospoločenská podpora ohľadom centralizácie," povedal Berényi s tým, že podpisy budú zbierať dovtedy, kým minister nevyjde v tomto smere s konkrétnou legislatívnou iniciatívou. Vtedy by zbieranie podpisov ukončili a petíciu odovzdali Čaplovičovi.

Na otázku, prečo SMK usudzuje, že šéf rezortu školstva chce systém centralizovať, Berényi odpovedal, že reagujú na niektoré Čaplovičove vyjadrenia. "Školy by mali byť financované priamo štátom," citoval ministra podpredseda SMK László Szabó. "Aj teraz sú financované štátom, ale nie priamo. To znamená, že pán minister chce mať väčší vplyv nad týmito školami," dodal. Predstaviteľov SMK znepokojili aj vyjadrenia ministra k neštátnym školám. Berényi priznal, že Čaplovič zatiaľ explicitne neformuloval zámer centralizovať školstvo, práve preto je však podľa neho dôležité dať najavo svoj nesúhlas čím skôr, už v čase, keď sa konkrétny krok ešte len pripravuje.

"Čaplovič chce na Slovensku zaviesť systém, ktorý nám veľmi nevyhovoval už v deväťdesiatych rokoch," poznamenal Berényi, podľa ktorého rezort školstva v tomto čase politicky podfarbenými výmenami riaditeľov škôl vyvolal občianske protesty. Odkedy prešli zriaďovateľské kompetencie na miestne a krajské samosprávy, tieto protesty ustali. "Nie sú konflikty ohľadom zlučovania škôl alebo výmen riaditeľov, lebo to robia samosprávy, ktoré to nerobia z politických dôvodov," upozornil Berényi.

V texte petície organizátori akcie vyjadrujú požiadavku ponechať zriaďovateľské kompetencie v oblasti škôl a školských zariadení na miestnych a krajských samosprávach, vytvárať podmienky pre rozmanitosť vzdelávacích modelov podporou neštátnych a cirkevných škôl a požiadavku zvýšenia platov pedagogických a nepedagogických zamestnancov škôl. "Nie je to len petičná akcia SMK, ale viacerých. V petičnom výbore je predseda OKS Ondrej Dostál, starosta dediny Habura Mikuláš Juščík, rusínskej národnosti, či nezávislý primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, predseda Zväzu maďarských rodičov Rudolf Mézes a predseda Zväzu maďarských pedagógov László Pék," uzavrel Berényi.
 

Vyberte región